Allmänt

Bygg ditt varpspö

Även om kylan kryper söderut så är det ett tag kvar innan vi kan springa ut på några isar. Då kan det kanske vara läge för lite pyssel? Tänkte dela med mig av hur jag har gått till väga när jag tillverkat mina varpspön… Själv har jag fått mycket tips, hjälp och inspiration från våra norska vänner som behärskar tekniken till fullo. Materialkostnaden hamnar på under 100-lappen om man har tur och hittar ett skaft av aluminium vilket jag själv använt (skaft till en golvsop+skyffel). Visst, de väger mer än de spön som är tillverkade i kolfiber men så är det också en prisskillnad som man inte ska se bort ifrån. De verktyg man behöver är ett måttband, borrmaskin och en bågfil. Material till ett skaft, strumpstickor i 4 mm aluminium, en spole med tillhörande centrumskruv, nappindikator, epoxy, metkrok, tejp och gärna en bit tunn foam.

20141031-105611.jpgKapa till ett skaft i behaglig längd, minimum är nog ca 15 cm. Avståndet mellan pinnarna, dvs från spets till spets, bör vara ca 20-22 cm. Hellre lite för kort än för långt. Det avstånd jag har mellan pinnarna är strax under 21 cm. På myskaspöna har jag ännu kortare, ca 19 cm.

20141031-105629.jpgBöj stickorna 90 grader. Jag har valt att göra dom max 9 cm långa, det är en smaksak men de bör inte vara för långa. Då blir det svårt att få flyt i tekniken. På myskaspöna har jag ca 7,5 cm långa pinnar.

20141031-105638.jpgJag viker den tunna foamen dubbel runt stickan och trycker ner den i skaftet. Då kan man enkelt centrera stickorna och även fylla på med lim utan att limmet flyter ut i hela skaftet. 

20141031-105647.jpgHär har jag fyllt på med första omgången lim. Samma procedur gäller för bägge ändar. Se till så att pinnarna verkligen hamnar i rätt läge, svårt att justera när limmet har härdat. Jag har limmat varje sida i två omgångar. 

20141031-105920.jpgMarkera var du vill ha spolen och borra ett hål. Jag har endast borrat genom första väggen men har man en tillräckligt lång centrumskruv kan man göra den genomgående. På med epoxy och kladda inte lim på skruven, heller inte för högt upp på skruven. Då får spolen svårt att låsa mot skaftet. Markera ut var linföraröglan (metkroken) ska sitta. Placera den så tajt som möjligt mot spolen för att undvika att linan hasplar av när man inte har press på den. Borra ett hål och limma fast den…

20141031-110003.jpgNappindikatorn har jag bara tejpat fast, funkar, men ska fixa en mer permanent lösning. Jag tejpar även fast en linförarögla (metkrok) som sitter under indikatorn. Spöt tejpar jag, använt både eltejp och tygtejp. Då fryser det inte fast i händerna. På själva stickorna värmer jag på krympslang vilket förhindrar isbildning. Jag (som är ovan) upplever det också lättare att varpa med den gummerade ytan. Linan sitter bättre på pinnarna.

20141031-110018.jpgOch så här ser det ut när det är klart! Pinnarna är en aning vinklade för att underlätta själva varpandet. Jag har vinklat mina på två olika håll. På bilden ovan ser man vinkeln på pinnarnas 2 yttersta centimeter. Det gör att linan inte halkar av om man får på en större fisk som får pinnarna att flexa lite.

20141031-110044.jpgSyns kanske dåligt men här kan man se hur pinnarna är vinklade uppåt och nedåt i förhållande till varandra. Det är till stor hjälp för en ovan varpafiskare men vinkla inte för mycket.

20141031-110055.jpgVill man inte bygga sitt spö så köper man ett! Här är ett spö som Steve Jakobsson byggt. Det är skillnad i vikt och känsla eftersom spöna är byggda helt i kolfiber. Vill man köpa sig ett bra spö direkt så hittar man hans uppgifter här på Pimpelfoppas sida. 

20150305-090335.jpg

Här är en uppdaterad varient av varpaspö med inspiration från Stange. Spötoppen är fäst under varpapinnen. Jag borrade hål efter att limmet har härdat och limmade fast pimpeltoppen. Därefter värmde jag på lite krympslang för att det hela ska se lite bättre ut. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s