Allmänt / SM 2016 - ÖRTRÄSK

SM 2016 – Örträsk

Det blev en hyfsat dryg hemresa i söndagsnatt, inte helt oväntat. En timmes sömn hann man med innan man var tillbaka på jobbet. Men det var det ändå värt… Årets upplaga av SM i pimpel var länge en ganska tveksam historia. Nu blev det ändå ett relativt bra genomfört arrangemang. Det som de flesta tar med sig är sannolikt den snabba hanteringen runt prisutdelningen, resultatlistor och rekordfisket på lagtävlingen på Granträsk. Däremot blir troligen ett uttalande som ”Fusket måste stoppas” utnämt till historiens kalkon?!

Den individuella tävlingen på Örträsk blev för många precis som väntat, oerhört trögfiskat. För egen del överraskades jag redan i fjärde hålet med ett par fiskar och en lättnad över att man lyckades överträffa Mats Tisjö-rekord spred sig i kroppen. Det komiska i det hela var att jag lyckades borra i botten redan i första hålet och det på en sjö som skulle vara dunderdjup med branta kanter. Detta trots att jag startade 50-60 meter från land. Hörde andra som också träffade botten i dom första försöken men tack och lov så gick det bra vad jag vet. Den yta jag fiskade på tillsammans med ett antal andra höll gott om mört. I början fick man väl 3-4 mörtar på en abborre vilket var ganska frustrerande. Jag blev kvar på ungefär samma område i hopp om att man skulle kunna få fisk grunt efter nån timme. Nu blev det inte så och det intressanta området var snabbt överfiskat. Rapporter om bra fiske längst upp i änden började hagla in… rykten om att alla satt med 4-5 kg efter bara 1-1,5 timme gjorde att man tappade gnistan en aning, framförallt när den bästa i vårat område kanske satt med 1,5-2 vid samma tid. Nu stämde inte riktigt dom här ryktena för det var långt ifrån alla som hade fått fisk uppe i änden. Nu kom föga överraskande många av de tyngsta påsarna från den delen av sjön och få har väl undgått att Pimpelsports Martin S. drog längsta strået när han vägde in sina 9197 gr och vann överlägset. För vår del fiskade Henrik bäst och slutade på plats 24, själv blev det plats 27 och det är väl knappast något man hoppar jämnfota över av glädje.

Tillbaka i stugan finslipades planeringen inför lagtävlingen. Vi gjorde upp en plan för var och hur vi skulle fiska utifrån det vi pratat ihop oss om tidigare. Som många andra var vi säkra på att vårat område skulle kunna leverera och då sjön var så liten som den nu var gällde det att ligga i framkant och snabbt hugga de områden som gav fisk. Att fisket skulle vara bättre på Granträsket rådde väl inga större tvivel om men att det skulle vara såå bra hade nog ingen kunnat föreställa sig. Många blev nog lite tagna på sängen. I mitt första hål lyfte jag direkt 3 stycken 150-grammare som mer eller mindre svalde pirken! Efter ett par hål såg jag att alla lagkamrater satt på fisk, skön känsla. Även här blev vi kvar i samma område och fiskade ganska tajt för att mjölka så mycket det gick. Det var fin storlek på fisken så det byggde skapligt i lådan. Men med facit i hand så räckte det inte långt… vem hade kunnat gissa på en vinnarvikt på 52 kg?! I de flesta fall brukar man vara skapligt med på runt 25-30 kg på ett SM och när vi summerade vår fångst och var säkra på att vi hade över 25 kg tillsammans kändes det som att vi inte var helt akterseglade. Vi vägde in drygt 28 kg och slutade på en 9e plats. Att byta område efter halva tävlingen kändes aldrig som ett alternativ då de ofiskade ytorna snabbt försvann. Vi trodde att de hål som gett några fiskar riktigt grunt i starten skulle kunna ge bra med fisk sista timmen men det gjorde dom inte. Här gällde det att leta nya ytor för fanns det fisk under isen var det ingen tvekan, dom slukade grejerna. Efter första timmen borde man kanske räknat ut att fisket den här dagen skulle vara riktigt bra för många men hur ska man veta om man sitter i vinnarområdet eller inte? Information om hur fisket skulle kunna vara på sjöarna inför SM saknades vilket är oerhört tråkigt, för att inte säga helt tragiskt! Det borde väl vara det mest centrala inför en tävling av den här typen. I vilket fall som helst så är vi ändå nöjda med insatsen som lag, Henrik stack ut lite med närmare 10 kg själv medan jag, Mats och Micke fiskat ganska lika. Även om vi hade fiskat jämnt med Henrik så hade det inte räckt till någon medalj då 2an och 3an bägge vägde in över 44 kg.

Resultatlista Individuellt SM 2016   –   Resultatlista SM Lag-tävlingen

Nu blir det mest troligt inget mer isfiske den här säsongen. Det hade varit kul att åka på Trysil Cup i år igen men jag kommer nog inte loss den helgen. Dessutom börjar Atlantens silver röra sig upp i västkustens åar och det rycker i kastarmen. En sak är iaf säker, om 7 månader är vi igång igen… ;

20160409_081342.jpg

Starten vid Örträsk hembygdsgård…

image

Örträsksjön…

20160409_092728.jpg

Snart dags för start på den individuella SM-tävlingen..

 

image

Invägning vid Örträsksjön…

20160409_180733.jpg

Micke sorterar sina larver. Bara dom bästa får får följa med…

image

Startfållan på lagtävlingen och Granträsk…

 

image

Trångt blev det på Granträsk…

image

Det här räckte inte långt den här dagen. 52 kg behövdes för att vinna…

image

Kön till invägningen efter lagtävlingen…

image

Vy över Granträsksjön och en del av startfältet…

 

image

Gott om funktionärer gjorde att det flöt på ganska fint…

image

Startfältet som släpptes ut på Granträsk. Nu behöver man nog inte åka dit och fiska efter abborre på ett tag…

Annonser

2 tankar om “SM 2016 – Örträsk

 1. Tack för en väl skriven sammanfattning Andreas!

  Det blir naturligtvis helt slumpartat, 4 timmar på okänt vatten utan förhandsinfo.
  Vi förstår frustrationen, på ett SMS dessutom man tar sig frö pannan.
  Ni måste ändå vara mer en nöjda med er lapphelvetes tur.
  🙂
  Bra jobbat tycker jag!

  Japps nu är det silver på västkusten som gäller , vi syns om en sju åtta månader.

  Mvh

  Bengt Wulf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s