Allmänt

Pimpel-SM 2019 – Luleå

En sen summering från årets pimpel-SM som nog klassar in som det mest välordnade arrangemanget när det gäller SM-tävlingar. Jag tror nog att i stort sett allting har varit igenomtänkt till punkt och pricka. Även streckkodsläsningen på startkorten fungerade klockrent och jag hörde inte om ett endaste missöde. Här finns det dock potential att utveckla hur resultat visas upp på storbildsskärmen. Det var lätt att promenera hem direkt när man insåg att vikten inte skulle räcka någonstans… men för att vara första gången så måste jag säga att det fungerade imponerande bra! Nästa steg är väl digitala fiskräknare så att man kan följa med även där på storbildsskärmen… Bra jobbat Luleå och Råneå Sportfiskeklubbar!

Att fisket verkligen blev så bra på den individuella tävlingen var det nog inte många som kunde tro, eller snarare vågat hoppas på. Tyvärr var områdena längst bort på fjärden helt sterila och dom flesta som gick långt den här dagen gick också helt bom. För egen del blev det en nätt promenad utmed isvägen till vänster för att fiska mig in mot ett grundområde utanför hamnen. Fick verkligen bita mig i läppen för att inte kuta iväg 4 km när starten gick… men den här gången hade jag bestämt mig för att inte springa ifrån fisken. Väl framme blev vi endast 4 personer på en rätt stor yta och det kändes som ett fint slagläge. Startskottet gick och jag fick 12(!) fisk i första hålet varav säkert fyra 100-grammare. Just då kändes det bra men tyvärr blev det 4 bomhål på rad efter det. Såg att Tobbe Toresson som satt en bit innanför mig fick bra och hade nog fisk i alla sina första hål men dom såg små ut. Mitt misstag den här dagen var att jag fiskade mig inåt mot Tobbe istället för utåt. Tobbe fiskade på bra och hade fina serier i sina hål medan jag själv inte riktigt hittade rätt. Insåg tillslut att det inte håller att dra 25-grammare då jag var akterseglad av Tobbe från Skinnkroken så vände utåt. Fisken blev nu också större ju längre ut jag kom och det grämer mig att jag inte tog det beslutet tidigare då snittet låg på 100 gram istället för 25 gram utanför det område jag mer eller mindre startat på. Sista hålet jag hade var riktigt bra men hann tyvärr inte fiska klart. Utanför fanns det massvis med yta kvar att borra på 😦 Hade räknat med att 8-10 kg skulle vara en bra vikt den här dagen och jag låg på runt 8 medan Tobbe hade över 11 kg så just då trodde vi nog att det var rätt bra. Väl i land förstod vi varför ingen hade kommit över till oss under tävlingen då flera deltagare stod med dubbla kassar, dessutom med ett helt annat snitt än vad vi hade. Tobbes 313 fiskar vägde fina 11,6 kg och det räckte till en bra 9e plats för honom medan mina 171 fiskar endast höll till en 27e placering, ifs bland 156 herrseniorer så inte katastrof men många placeringer ifrån målsättningen. Som referens kan nämnas att segraren, Christoffer Holmqvist från NGF, hade 140 fisk på sina 17,2 kg. Så storleken hade verkligen betydelse den här dagen. Daniel Danieluk från Rimforsa satt ännu längre in och fiskade trekrok hela tävlingen. Han hade också bra i antal, mellan 280-290 fisk, fast för lågt snitt och hans vikt blev inte högre än drygt 7,7 kg. Många av de högsta vikterna den här dagen kom från området strax utanför starten och helt utslagsgivande blev just att ha rätt snitt på fisken.

Inför lagtävlingen på söndagen hade det kommit en hel del snö. Det visade sig att föret var bland det värsta tänkbara med snö upp över knäna och 10-15 cm vatten under. Lägg därtill över 80 cm is så kan dom flesta förstå att det var ett fyspass utan dess like. Framförallt när fisket blev så oerhört trögt! Vi gick för plan A vilket var att hitta lite större fisk ute på 6-7 meters djup. Det var ungefär samma tanke som kanske 200 andra deltagare och efter en halvtimme hade jag endast sett 2 personer få fisk. Vi gjorde en flytt till plan B, ca 500-600 m, vilket inte var helt enkelt eller smärtfritt. Det tog nog en halvtimme att förflytta sig den biten med några paushål på vägen. Det visade sig senare att bronsmedaljörerna i HS, killarna från Sveg, haft samma plan. Dom var steget före mig och Henrik hela tävlingen och fiskade riktigt bra både taktiskt och tekniskt. Henrik låg dock bra till och hade bra flyt i sitt fiske medan jag inte kan säga detsamma. Andersén hade det tyvärr ännu tyngre på sitt håll och vi räckte ingenstans den här dagen. Vi nådde knappt 3,4 kg ihop med laget vilket naturligtvis är ren misär. Nu hade många andra det ännu värre och vissa lag gick till och med iland med kanske halvtimmen eller timmen kvar. En 20e plats bland 44 lag i HS blev det och det är inget resultat vi är nöjda med. Även om fisket inte blev som vi hade hoppats på så var det otroligt lärorikt. Jag vågar nog påstå att fisket uppe i Luleå skiljer sig från ”normalt” pimpelfiske och Ölmdal hade nog kallat det för metetävling istället för pimpel. Det blev dock många lärdomar och en ny erfarenhet i bagaget… och bara det känns faktiskt lite som en seger i sig.

Nu är det dags att flytta över fokus till kommande helgs tävlingar. Kilaforsnappet på lördag och OS-pimpeln på Venjanssjön på söndag. Har fiskat båda sjöarna även om det är några år sedan som jag var på Venjan. På fredag rullar bilen norrut för nya upplevelser!

Startplatsen inför individuella tävlingen i Luleå…

Härliga vyer utmed strandpromenaden i södra hamnen…

Södra hamnens signum och många pimpelfiskares riktmärke, den stora blå lyftkranen…

Ytterligare en bild från startområdet där solen kämpar för att bryta igenom molntäcket…

Pimpelfesten i Luleå…

Jag och Branell i en magisk selfie innan tävlingen…

Familjen Rimmevik laddar för fullt…

Isbanor är alltid uppskattat när man ska ta sig fram snabbt…

Skapliga snövallar bredvid isbanorna…

Lule från den vackra sidan…

Ett tydligt tecken på isarnas tjocklek här uppe…

Vädret blev sämre under tävlingen på lördagen och det snöade konstant i över ett dygn…

Såhär ser den ut, den moderna invägningslappen…

Startfållan inför lagtävlingen…

Det är något med Luleå, pimpel-sm och väder…

Även på lagdelen fanns det som väl var isbanor att följa…

Alltid spännande precis innan start. Varje tävling är ett oskrivet blad…

Jag och Henrik delade isborr halva tävlingen eftersom hans Rantanen körde fast konstant. Sjölén (fiskade bra dagen innan och slutade 7a med 12,4 kg), som coachade Sveg-laget, pulsar förbi i djupsnön…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s